Tips inför den digitala utbildningen

Tips inför den digitala utbildningen

Att gå från ett fysiskt klassrum till ett digitalt kan ha många fördelar. Du kan befinna dig var du vill, på landstället, på kontoret eller en annan miljö du trivs bra i. Du sparar också in tid för resa och extrakostnad för transport. När du ska delta på distans är det viktigt att du känner dig förberedd när utbildningen väl sätter igång. Här är några tips på hur du får en lyckad digital utbildning.

Bra studiemiljö

Tänk på att det blir flera timmar framför skärmen så se till att ha en bekväm sittplats. På sociala medier har det dykt upp flera olika kreativa lösningar på hemmakontor under den senaste tiden. Du kan till exempel använda en strykbräda för att komma upp i höjd för att stå upp ibland. Sitter du med laptop kan du trava lådor eller böcker under för att få rätt höjd på den. Se också till att sitta på en avskilt och ostörd plats för att kunna fokusera 100% på innehållet.

Stabil uppkoppling

Inför en digital utbildning behöver du ha en stabil uppkoppling. Välj en plats där du vet att uppkopplingen fungerar bra.

Kamera på

Det är trevligt för läraren och dina klasskamrater att få ett ansikte på dig som deltagare. Det ger en känsla av att du är med i klassrummet. 

Testa ljudet

Testa ljudet i  mikrofonen och högtalaren innan du sätter igång mötet för att vara säker på att allt fungerar som det ska. Använd helst ett headset (hörlurar med mikrofon) under utbildningen och tänk på att ha micken avstängd när du inte pratar.

Integrera mera

Under föreläsningen kan du prata och ställa frågor precis som om du är i ett vanligt klassrum. Passa på att byta erfarenheter med andra i samma yrkesroll. Det lättar upp stämningen och är roligare för dig, dina klasskamrater och för läraren. Vinka in i kameran och ställ en fråga eller skriv i chatten.

Ta många pauser

Många naturliga mikropauser, som att gå fram till tavlan, gå till grupprum, ta en fikapaus och promenad till lunchrestaurangen, försvinner när man inte är med fysiskt i klassrummet. Därför kan det vara skönt att ställa dig upp och röra på dig när tillfälle ges. Ta en promenad under lunchen eller gå ett varv runt huset under den korta pausen.

Testa olika funktioner

Beroende på vad du sitter i för program finns många olika funktioner. Våga testa dig fram i det programmet du sitter i. Ofta går det att fixa och trixa med det mesta.

I Zoom som vi använder för våra distansutbildningar kan du till exempel räcka upp handen digitalt och den funktionen hittar du i deltagarlistan genom at klicka på ”Raise hand”.  Önskar du bilden på föreläsaren större i Zoom väljer du ”View option” – ”Side-by-side mode” – ”Speaker view”. Dra sedan i mittenlinjen för önskad storlek. För att kunna rita på whiteboard väljer du ”View Option” – ”Annotate”.  Ska du dela din skärm i grupparbeten eller vid presentation klickar du på ”Share screen”. 



Kontakta mig!

Vill du veta mer? Fyll i din e-post så kontaktar vi dig inom kort!

Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter i enlighet med vår personuppgiftspolicy.

Tack för visat intresse

Vi kommer att kontakta dig så fort som möjligt!